طـراحـی سیسـتمهـای اعـلام و اطفـای حـریـق
طراحی سیستمهای اعلام و اطفای حریق اولین قدم جهت اجرایی نمودن یک سامانه حفاظت در برابر حریق میباشد. طراحی استاندارد مانند نقشه راهی است که بهینهترین مسیر را نشان داده تا با پیمودن آن بتوانیم با کمترین هزینه و بیشترین بازدهی، در سریعترین زمان ممکن به مقصد مطلوب برسیم. به عبارت دیگر، طراحی سیستمهای حفاظت در برابر حریق مجموعهای از فعالیتهایی است که خروجی آن شامل نقشه سیستم طراحی شده به همراه اسنادی همچون محاسبات فنی، لیست برآورد تجهیزات (MTO) و دیتاشیت خواهد بود که نتیجه آن پس از پیادهسازی و اجراء مشخص میگردد. بنابراین مهمترین دغدغه کارفرما باید انتخاب پیمانکاری باشد که شناخت کاملی بر روی استانداردها و همچنین تجهیزات موجود در بازار و کارخانههای سازنده و مشخصات هر کدام داشته باشد که در نهایت بتواند بهینهترین و کارآمدترین سیستم را برای پروژه طراحی نماید. در واقع میتوان نتیجهگیری نمود که مهمترین قدم از مراحل اجرایی یک سیستم ایمنی و آتشنشانی، طراحی یک سیستم استاندارد و بهینه است. طراحی در سیستمهای ایمنی و آتشنشانی یک پروسه است که نیاز به کارشناسی، تحقیق و بررسی دارد و سپس با آنالیز اطلاعات به دست آمده و بسته به نوع، کاربری و نیاز پروژه میتوان اقدام به انتخاب سیستمهای موردنیاز برای پروژه (همچون سیستمهای اعلام حریق و اطفای حریق) و پس از آن طراحی استاندارد نمود. طراحیهای سیستمهای حفاظت در برابر حریق براساس یکی از کدها و استانداردهای NFPA و یا BS انجام میشود که هر کدام از این استاندارها دارای تعاریف متفاوت برای الزمات طراحی میباشند. بنابراین باید در ابتدای کار مشخص شود که با کدام یک از استانداردها طراحی را انجام دهیم. لازم به ذکراست که دفتر امور مقررات ملی ساختمان در کشور، این استانداردها را بومیسازی و در قالب مباحث مقررات ملی ساختمان منتشر نموده است. سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهر تهران نیز با استناد به مقررات ملی ساختمان و همچنین استانداردهای بین المللی NFPA و BS، اقدام به انتشار ضوابط ملاک عمل سیستمهای کشف و اعلام حریق، ضوابط ملاک عمل سامانههای اطفای حریق، ضوابط ملاك عمل سامانه های تهویه، تخلیه و كنترل دود نموده است که در صورت اخذ تاییدیه ایمنی از سازمان آتشنشانی، رعایت این قوانین الزامی میباشد. مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار نیز آییننامهها و مقرراتی را برای ایمنی کارگاهها منتشر نموده است.
موسسه NFPA که مخفف عبارت National Fire Protection Association و به معنی انجمن ملی حفاظت از حریق میباشد که فعالیت خود را از سال 1896 میلادی شروع نموده و اکنون بیش از 300 کد و استاندارد منتشر کرده است.
bsi موسسه استانداردهای انگلیس British Standard Institute، که در سال 1901 میلادی تحت نظارت دربار سلطنتی انگلیس راهاندازی شد و تاکنون بیش از 30 هزار استاندارد در حوزههای مختلف منتشر کرده است. محصولاتی که مطابق این استاندارد تولید شوند گواهی KiteMark دریافت خواهند کرد.
دفتر امور مقررات ملی ساختمان وظیفه تدوین قوانین، آييننامهها، شيوه نامه ها،دستورالعملها و بخشنامهها را در کشور برعهده دارد که از جمله آنها میتوان به مبحث سوم مقررات ملی ساختمان با عنوان حفاظت ساختمانها در مقابل حریق اشاره نمود.
سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهر تهران به عنوان مجری قانون وظیفه نظارت بر اجرای صحیح الزمات ایمنی، صدور تاییدیه ایمنی و پیشگیری و حفاظت ساختمانها در برابر حریق را بر عهده دارد.
[ طـراحـی نقشـه سـامـانـه اعـلام حـریـق ]
پـروسـه طراحـی سیسـتم اعـلام حـریـق:
- بازدید پروژه توسط کارشناس
- بررسی الزامات و نیاز پروژه
- انتخاب استاندارد طراحی
- انتخاب نوع تجهیزات
- برآورد تجهیزات مورد نیاز
- طراحی و محاسبات فنی
- ترسیم و جانمایی سیستم اعلام حریق بر روی پلان معماری
- تحویل پروژه نقشه طراحی شده سیستم اعلام حریق به همراه اسناد فنی
[ طـراحـی نقشـه سـامـانـه اعـلام حـریـق ]
پـروسـه طراحـی سیسـتم اعـلام حـریـق:
- بازدید پروژه توسط کارشناس
- بررسی الزامات و نیاز پروژه
- انتخاب استاندارد طراحی
- انتخاب نوع تجهیزات
- برآورد تجهیزات مورد نیاز
- طراحی و محاسبات فنی
- ترسیم و جانمایی سیستم اعلام حریق بر روی پلان معماری
- تحویل پروژه نقشه طراحی شده سیستم اعلام حریق به همراه اسناد فنی