کپسول آتش نشانی دی اکسید کربن CO2

کپسول آتش نشانی CO2 یکی از انواع کپسول‌های اطفاء حریق است که از گاز دی اکسید کربن (CO2) برای خاموش کردن آتش استفاده می‌کند.
این نوع کپسول‌ها به دلیل عملکرد سریع و کارآمد در برابر آتش سوزی‌های ناشی از تجهیزات الکتریکی و مواد نفتی، در بسیاری از مکان‌ها از جمله منازل، ادارات، کارگاه‌ها و مراکز صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
کپسول آتش نشانی CO2 در وزن های 2، 3، 4، 5، 6، 10، 12  و 30 کیلوگرم تولید می‌شود که هر کدام از وزن‌ها با توجه به نیاز مصرف کننده انتخاب می‌گردد.

مزایای خاموش‌کننده CO2

  • کارایی بالا: گاز CO2 باعث می‌شود که خاموش‌کننده دی اکسیدکربن بسیار کارآمد باشد و بتواند آتش سوزی‌های الکتریکی و نفتی را به سرعت خاموش کند.
  • عدم ایجاد آلودگی: برخلاف خاموش‌کننده‌های دیگر مانند پودر و گاز، کپسول آتش نشانی CO2 پس از استفاده هیچ گونه پسماندی مانند پودر، رسوب یا دود مضری از خود به جا نخواهد گذاشت.
  • وزن کم: کپسول‌های CO2 به طور کلی از سایر انواع کپسول‌های اطفاء حریق سبک‌تر هستند و حمل و نقل آن‌ها آسان‌تر است.
  • مناسب برای فضا‌های بسته: کپسول آتش نشانی CO2 برای استفاده در فضا‌های بسته مانند اتاق‌های سرور و موتورخانه‌ها ایده‌آل است زیرا گاز آن سمی نیست.

معایب کپسول آتش نشانی CO2

  • قیمت بالا: قیمت کپسول‌ آتش نشانی دی اکسیدکربن از سایر انواع کپسول‌های اطفاء حریق گران‌تر هستند.
  • خطر خفگی: اگر مقدار زیادی گاز CO2 در یک فضای بسته آزاد شود، می‌تواند خطرناک باشد و باعث خفگی شود.
  • وزن زیاد: کپسول‌های آتش نشانی CO2، سنگین‌تر از کپسول‌های پودر و گاز می‌باشند.
  • عدم کارایی در برابر همه نوع آتش: خاموش‌کننده CO2 در برابر آتش سوزی‌های مواد جامد مانند چوب و کاغذ به اندازه سایر خاموش‌کننده‌ها کارآمد نیست.

موارد استفاده از کپسول آتش نشانی با عامل خاموش کنندگی CO2:
CO2 که به آن دی اکسید کربن و یا کربن دی اکسید نیز گفته می‌شود یک نوع گاز بی‌رنگ و در غلظت پایین بدون بو، خنثی و عایق الکتریسته می‌باشد که در کپسول‌های آتش‌نشانی، CO2 به عنوان ماده خاموش‌کننده با فشار حدود 60 بار به صورت مایع قرارداده می‌شود.
عملکرد گاز CO2 به این صورت می‌باشد که اکسیژن هوا را رقیق کرده و بنابراین سطح اکسیژن کاهش پیدا کرده و در نتیجه طبق مثلث حریق اکسیژن با ماده سوختی ترکیب نشده و سوختن متوقف خواهد شد.
این نوع کپسول آتش نشانی در درجه اول برای استفاده در آتش‌سوزی کلاس B و C در نظر گرفته شده است.
آتش‌سوزی کلاس B مربوط به مایعات قابل اشتعال مانند بنزین، الکل، روغن، رنگ‌های روغنی، قیر، حلال‌ها و گریس‌های نفتی می‌باشد.
آتش‌سوزی کلاس C هم مربوط به تجهیزات الکتریکی برقدار مانند تابلو برق، موتور الکتریکی کامپیوتر، سرور و …. می‌باشد که به دلیل نارسانا (عایق در برابر الکتریسته) بودن گاز CO2، خطر برق گرفتگی وجود ندارد و برای این گروه از حریق مناسب می‌باشد.

کاربرد خاموش کننده CO2

به طور خلاصه می‌توان از کپسول آتش نشانی CO2 در موارد زیر استفاده نمود:

  • آتش سوزی‌های الکتریکی
  • آتش سوزی‌های مایعات قابل اشتعال مانند بنزین و روغن
  • آتش سوزی‌های موتورخانه‌ها و ژنراتور‌ها
  • آتش سوزی‌های اتاق‌های سرور و مراکز داده
  • آتش سوزی‌های آشپزخانه‌های تجاری

نحوه استفاده از کپسول آتش نشانی CO2
خاموش کننده دی اکسید کربن در مورد فرآیند نحوه استفاده، به چهار مرحله مانند تصویر زیر خلاصه می‌شود که در اصطلاح به آن PASS گفته می‌شود که این کلمه مخفف و برگرفته از حروف اول چهار عبارت ذیل می‌باشد:

نحوه استفاده از خاموش کننده دی اکسید کربن

  1. Pull the pin (ضامن را بکشید)
  2. Aim at base of fire (بن حریق را هدف بگیرید)
  3. Squeeze handle  (اهرم را فشار دهید)
  4. Sweep from side to side (از یک طرف به طرف دیگر جارو کنید)

روش‌های خاموش کردن آتش در خاموش کننده های CO2:
هنگامی که شیر کپسول باز می‌شود، گاز دی اکسیدکربن تحت فشار بالا از مخزن خارج شده و به سمت آتش هدایت می‌شود.
باید به این نکته توجه داشت که در خاموش کننده‌های دی اکسید کربن، قدرت پرتاب ماده خاموش‌کننده داخل سیلندر محدود می‌باشد و بنابراین ممکن است تحت تأثیر باد قرار ‌گیرد، در نتیجه هنگام استفاده بایستی نازل را به طور منطقی به آتش نزدیک کرد و تخلیه گاز به صورتی انجام پذیرد که با این کار ماده خاموش‌ کننده به سمت بن حریق یا همان پایه‌های شعله هدایت شود.
این گاز با جابجا کردن اکسیژن از محیط اطراف آتش، باعث خفگی آتش می‌شود.
گاز دی اکسیدکربن می‌تواند دمای شعله را به سرعت کاهش دهد و به خاموش شدن آتش کمک کند.
در هنگام استفاده از کپسول آتش نشانی CO2 بایستی اطمینان حاصل کنید که آتش به طور کامل خاموش شده است زیرا در صورت استفاده از کپسول های آتش نشانی CO2 امکان احتراق مجدد وجود دارد بنابراین تخلیه باید روی سطح در حال سوختن حتی پس از خاموش شدن شعله ادامه یابد تا زمان بیشتری برای خنک شدن داشته باشد و از جان گرفتن مجدد حریق احتمالی جلوگیری شود.

متداول‌ترین روش استفاده از کپسول آتش‌نشانی CO2 در اطفای آتش‌سوزی کلاس B (مایعات قابل اشتعال)، این است که از لبه حریق که در نزدیک ما وجود دارد شروع کنیم.
بدین صورت که با فشار دادن آرام اهرم، تخلیه خاموش‌کننده را با یک حرکت جارویی آهسته از یک طرفه شروع کنیم و هنگامی که آتش شروع به کاهش کرد، به تدریج به سمت پشت آتش ادامه داده و پیش رویم.
این روش برای آتش‌سوزی‌های پخش شده و ریخته شده مناسب است.

نحوه جارو کردن حریق

روش دیگر خاموش کردن آتش این است که سر نازل تخلیه را با زاویه 45 درجه به سمت مرکز حریق گرفته و از بالا تخلیه را انجام دهیم که در این حالت نیاز به حرکت دادن شیپورک نیست.
این روش برای خاموش کردن حریق ناشی از تجهیزات الکتریکی مناسب می‌باشد.
بدلیل اینکه وزن گاز CO2 تقریباً 1.5 برابر بیشتر از هوا می‌باشد بنابراین بر روی ماده سوختی نشسته و اصطلاحاً آن را خفه می‌کند و در نتیجه ماده سوختی نمی‌تواند با اکسیژن هوا ترکیب شود.

نکات ایمنی که در هنگام استفاده از خاموش کننده‌های CO2 باید به آنها توجه داشت:
قبل از استفاده از کپسول آتش نشانی CO2، دستورالعمل‌های روی آن را به دقت مطالعه کنید.
کپسول آتش نشانی CO2 را به سمت شعله آتش هدایت کنید و تا زمانی که آتش به طور کامل خاموش شود، به اسپری کردن ادامه دهید.
استفاده از گاز CO2 در فضاهای بسته مانند اتاق‌های کوچک، کمد و یا … ممکن است خطر مرگ داشته باشد به این دلیل که اکسیژن هوا کم شده و فرد ممکن است هوشیاری خود را از دست داده و دچار خفگی شود.
بنابراین در این گونه فضاها، استفاده از گاز CO2، منوط به داشتن تهویه مناسب هوا می‌باشد و لذا بهتر است که هنگام استفاده از کپسول آتش نشانی دی اکسید کربن، از ماسک تنفسی استفاده کنیم.
یکی از خطرات و صدمات رایجی که بارها و بارها در مورد استفاده از کپسول های آتش نشانی Co2 می شنویم، سوختگی در اثر سرما با همان سرما سوختگی است.
این سوختگی دردناک ناشی از یخ‌زدگی انگشتان دست در هنگام استفاده از خاموش کننده CO2 می‌باشد و این مهم دو دلیل متداول دارد.
دلیل اول اینکه گاز CO2 در محل اتصال آهنی بین شلنگ و شیر کپسول در هنگام تخلیه نشت کرده و باعث سوختگی بین انگشت شست و سبابه می‌شود.
راه حل این است که واشر پلاستیکی را پس از استفاده و یا در هر بار سرویس تعویض کنید و محل اتصال آهنی شلنگ به شیر سیلندر را تا جای ممکن سفت و محکم کنید.
دلیل دوم اینکه کاربر در هنگام تخلیه گاز، سر نازل را گرفته و این امر موجب سرما سوختگی در کف دست و از دست دادن احتمالی پوست می‌شود.
برای جلوگیری از این مشکل، آموزش صحیح نحوه استفاده به کاربران و نصب شیپورک یا همان بوقی بر روی شلنگ تخلیه می‌باشد.

بوقی

لازم به ذکر است که اکثر شلنگ‌های کپسول آتش‌نشانی CO2 دارای بوقی یا همان شیپورک می‌باشند.
پس از استفاده از کپسول آتش نشانی CO2، آن را به طور کامل تخلیه کنید و برای شارژ مجدد به یک متخصص مراجعه کنید.

نتیجه‌گیری
کپسول آتش نشانی CO2 یک ابزار ضروری برای اطفاء حریق در بسیاری از مکان‌ها است.
این نوع کپسول به دلیل عملکرد سریع و کارآمد در برابر آتش سوزی‌های الکتریکی و نفتی، به طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد.

قیمت انواع کپسول آتش نشانی دی اکسید کربن CO2

قیمت کپسول آتش نشانی CO2 از 1.200.000 تومان تا 14.000.000 تومان و با توجه به وزن و برند آن متفاوت خواهد بود.

خرید انواع کپسول آتش نشانی دی اکسید کربن CO2

برای خرید کپسول آتش نشانی CO2 و اطلاع از قیمت‌ کپسول آتش نشانی CO2 و یا مشاهده لیست قیمت کپسول آتش CO2 می‌توانید در این صفحه تمامی کپسول‌های آتش نشانی دی اکسید کربن از انواع برندهای موجود در بازار از جمله کپسول آتش نشانی CO2 پیشرو، کپسول آتش نشانی CO2 بایا، کپسول آتش نشانی CO2 آذر سیلندر، کپسول آتش نشانی CO2 سام، کپسول آتش نشانی CO2 آرمان، کپسول آتش نشانی CO2 هونامیک، کپسول آتش نشانی CO2 راد، کپسول آتش نشانی CO2 رسا، کپسول آتش نشانی CO2 دریا و کپسول آتش نشانی CO2 دژ را مشاهده و بررسی نموده و با توجه به وزن مورد نیاز خاموش کننده، اقدام به خرید کپسول آتش نشانی دی اکسید کربن نمایید. همچنین جهت استعلام قیمت انواع کپسول فوم و یا کپسول آب و کف با ما در ارتباط باشید.

در هر مرحله و در صورت نیاز به هر گونه مشاوره قبل از خرید کپسول آتش نشانی CO2 می‌توانید از طریق صفحه تماس با ما  یا شماره‌گیری تلفن 85 92 88 22 – 021 با کارشناسان آسافایر تماس حاصل نمایید